CVO viert 125-jarig bestaan met veelzijdige viering
Veel programma-onderdelen werden uitgevoerd door mensen uit de kring van CVO: orgelspel bij binnenkomst, een inspirerende keynote speech, een spoken word-bijdrage, kunstwerken en bloemstukken gemaakt door leerlingen en docenten in de kerk.
Pedagogiek van de hoop
Ardin Mourik, lid van de raad van toezicht van CVO en predikant, haakte aan bij de oproep van de onlangs overleden theoloog Huub Oosterhuis in magazine CVOpen, om op school ‘het andere perspectief’ te laten zien. Oosterhuis vond het belangrijk om leerlingen mens te laten worden, in plaats van slechts deelnemer in de economie en de concurrentiestrijd. Mourik vertelde ook het bijbelverhaal van Jezus die kinderen omarmt en zegent. Hij pleitte ervoor om de kinderen open te ontvangen, als dragers van hoop en licht. ‘Ze voorzien van psychologische labels en in hokjes te stoppen helpt daarbij niet – misschien houden we ze dan juist tegen.’ Mouriks sterke appèl was: ‘Herstel de pedagogische relatie in de school en geef de psychologie een eigen plaats.’
‘Ga het aan’
Gastspreker Gabriël Anthonio, parttime hoogleraar Leiderschap, organisaties en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemde onderwijs ‘begeleiding bij menswording’ en stelde dat elke pedagogische relatie gaat om de kwaliteit van het contact. Alleen mooie momenten vieren is niet genoeg; het is ook onmisbaar om ‘om elkaar te ontmoeten op de plekken van het ongemak en het daar aan te gaan.’ Anthonio vertelde ook over zijn 26-jarige zoon Mahil, die een verstandelijke beperking heeft en met wie hij via gebarentaal communiceert. Mahil weet de drukte van zijn vader goed te relativeren. Leiderschap gaat volgens Anthonio over verbinding, liefde, en contact maken. Dan wordt er samen een richting gevonden en zijn er duidelijke resultaten mogelijk.
Spoken word
Peter Spreekt, de artiestennaam van mentor Peter ’t Jong van Accent Delfshaven, keek terug op 125 jaar CVO. ‘Wat hetzelfde bleef: de liefde van waaruit nieuwe kansen worden gegeven.’ Zijn advies was: ‘Sta niet stil, durf fouten te maken, durf te leren.’
Panelgesprek
Bestuursvoorzitter Marc Mittelmeijer voerde een panelgesprek met een aantal relaties waarmee CVO samenwerkt: bestuurder Yolande de Beer van PCPO Barendrecht & Ridderkerk, Ron Kooren, bestuurder van Albeda, Ewald van Vliet, bestuurder van Lucas Onderwijs uit Haaglanden, en Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad. Ze zoomden in op maatschappelijke vraagstukken die doorwerken in het onderwijs.
Goede Doelen actie
Tijdens de viering mocht voorzitter Frank Koen van CVO’s raad van toezicht trakteren. De zeven scholengroepen van CVO stelden projecten of organisaties voor – vaak in de omgeving van hun school – die uit handen van Koen een cheque van 2.500 euro kregen. Dit zijn de organisaties:
- Geloven in Spangen (Marnix Gymnasium)
- Kika (Comenius College)
- Rotterdamse Douwers (Portus scholengroep)
- Stichting Kinderkampen (Accent)
- Move (Scholengroep Penta)
- Niet graag een lege maag (Zuider Gymnasium)
- Jarige Job (Melanchthon)
Kunst voor CVO
Leerlingen van de zeven scholengroepen presenteerden in het koor van de Laurenskerk hun bijzondere kunstwerk dat ze speciaal voor het jubileum van CVO maakten. De kunstwerken verbeelden verleden, heden en/of de toekomst. de kunstwerken zullen ook voor alle collega's te bewonderen zijn tijdens het medewerkersfestival op 15 september in Ahoy.
Expositie 'Scholen in beeld'
Ook was er in hetzelfde koor een looproute langs de expositie waar alle CVO-scholen een plek hadden. De scholen presenteerden zichzelf op grote rolbanners met informatie over hun verleden, heden en toekomst.
Spetterend optreden van Shirma Rouse
Swingend werd de jubileumviering toen de Rotterdamse soulzangeres Shirma Rouse sprankelend gospels zong als ‘Lovely day’, ‘Halleluja’ en ‘O happy day’. Ook zong ze haar eigen – voor Rotterdam geschreven – ‘Make it happen’.
CVO film
Een laatste verrassing was de première van de CVO-film over de bezieling van ons onderwijs. Verschillende collega’s en leerlingen van de zeven scholengroepen spelen een rol in de film en vertellen het verhaal van CVO. Een schooldag wordt vanuit verschillende perspectieven, collega’s en leerlingen, beleefd en de kernwaarden liefde, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en hoop krijgen handen en voeten in de dagelijkse praktijk.
Met veel plezier kijken we terug op deze mooie middag en we zijn dankbaar dat we dit heugelijk feit met relaties hebben kunnen vieren.