Medezeggenschapsymposium gaf energie aan de deelnemers
Op 3 oktober vond het jaarlijkse medezeggenschapsymposium voor MR-leden (personeel, ouders en leerlingen) en directie plaats. Dit symposium werd georganiseerd door de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) in samenwerking met de CVO Academie.
In totaal waren er meer dan 90 inschrijvingen vanuit alle MR-leden en directies van CVO. Het is fijn om te zien dat er een positieve sfeer is tijdens de scholingsdag. Er werd bij de koffie druk overlegd tussen MR-leden van de verschillende locaties. De deelnemers gingen vol inspiratie en kennis na afloop weer naar huis.
Allard Lindhout trapt af
In de middag werd er letterlijk afgetrapt door Allard Lindhout, scheidsrechter KNVB en UEFA. Hij liet in zijn verhaal over leiderschap en communicatie duidelijk zien hoe belangrijk communicatie is. Klassenmanagement en management op het voetbalveld bevatten veel parallellen. Hoe houd je met respect voor elkaar zowel in de klas als op het veld de regels duidelijk? Hoe ga je om met machogedrag? Een scheidsrechter wordt na afloop alleen gevraagd naar die momenten waarop men vindt dat hij niet goed gefloten heeft. De docenten in het publiek herkennen dit terug uit hun vak.
Rijk aanbod workshops
Na de aftrap van Allard was er een rijk aanbod aan workshops voor de deelnemers van het symposium. In de workshop ‘Basistraining’ kwam alle basiskennis aan bod die nodig is om medezeggenschap goed uit te kunnen oefenen: relevante wet- en regelgeving, bevoegdheden, beleid en communicatie met de achterban en het bevoegd gezag. Bij de workshop ‘MR verdieping’ werd er nader gekeken in welke gevallen de MR advies of instemmingsrecht heeft. Tijdens de cursus werd besproken waar de MR allemaal over mee mag praten. De workshop ‘Gesprekstechnieken’ ging dieper in op een aantal gesprekstechnieken die een belangrijke rol spelen in het overleg. Door een bepaalde techniek te gebruiken, kun je de overlegpartner beter begrijpen of zorg je er juist voor dat je beter begrepen wordt. Het gebruiken van de juiste gesprekstechniek zorgt er ook voor dat vergaderingen efficiënter en effectiever zijn. ‘Onderwijsrecht’ was een interactieve workshop die de deelnemers meenam in de wondere wereld van het onderwijsrecht, de rechten van de medezeggenschap en de waarde van het rechtsbeginsel dialoog en verbinding. In de workshop ‘De rol van ouders en leerlingen in de MR’ kwam naar voren dat het soms lijkt of ze mogen meepraten over onderwerpen die voornamelijk voor het personeel van belang zijn. Toch spelen ouders en leerlingen een belangrijke rol binnen de MR. De workshop ging over welke rol dat is. De workshop ‘Actieve medezeggenschap’ ging over hoe je als medezeggenschap ook daadwerkelijk aan de voorkant een rol kunt hebben in het bepalen van en kunt meepraten over de koers en het beleid van de school. Dat doe je door je als medezeggenschap actief op te stellen en actief mee te praten over beleidsvoorstellen. Bij de workshop ‘Vitaliteit’, verzorgd door de afdeling HR van de SSO en de CVO Academie, konden de deelnemers kennismaken met activiteiten die zijn ontworpen in het kader van vitaliteit. CVO streeft ernaar haar medewerkers optimaal te faciliteren in een gezonde en vitale loopbaan.
Het belang van een actieve en betrokken MR
De avondsessie werd geopend door Marc Mittelmeijer, voorzitter raad van bestuur van CVO. In zijn lezing gaf hij aan te hechten aan een actieve en betrokken MR. Hij vertelde onder andere dat CVO streeft naar een actieve medezeggenschap waarbij de MR vooraf in het te maken beleid en de processen wordt meegenomen. Hierdoor is er meer invloed vanuit de medezeggenschap mogelijk. ‘CVO hecht veel waarde aan de inspraak en betrokkenheid van de MR, want hierdoor kunnen we gezamenlijk de belofte en ambities van CVO vormgeven’, aldus Marc Mittelmeijer. Op naar de vierde editie van het symposium in oktober 2025.
Namens alle deelnemers bedanken we Portus Groene Hart voor de gastvrijheid.
Wim van der Welle
voorzitter GMR