Terugblik op de CVO Havo Top
Op 19 november vond op het Henegouwerplein de CVO Havo LeerlingTop plaats. Deze bijeenkomst bood een unieke kans om inzichten op te halen van havisten over wat hen motiveert om te leren en zich in te zetten. Na een intern onderzoek naar de teruglopende resultaten binnen de havo-afdelingen werd duidelijk dat de mening van de leerlingen hierin ontbrak. Om die reden organiseerde CVO, samen met bureau Diversion, twee participatiesessies waaraan 32 leerlingen van negen verschillende vestigingen deelnamen.
De participatiesessies waren gericht op het ophalen van ideeën en inzichten door de leerlingen actief te betrekken. Ze kregen vragen over hun favoriete en minst favoriete vakken en gingen in gesprek over wat hen motiveert. Hierbij dachten ze na over aspecten zoals de inhoud van vakken, de manier van lesgeven en de invloed van docenten. Daarnaast stapten ze in de schoenen van een docent en bedachten zij creatieve manieren om lessen aantrekkelijker te maken, zelfs voor vakken die zij minder interessant vonden.
Wat motiveert leerlingen?
Uit de sessies bleek dat lessen waarin leerlingen actief betrokken worden en waarin ruimte is voor zelfstandigheid en variatie, als het meest motiverend worden ervaren. Aan de andere kant werden lessen waarin weinig afwisseling is, waarin de relevantie van de stof niet duidelijk wordt gemaakt en waarin een sterke focus ligt op theorie, als minder motiverend ervaren. Leerlingen gaven aan dat het helpt als ze begrijpen waarom een onderwerp belangrijk is en hoe het in de praktijk toepasbaar is. Dit geeft betekenis aan de lesstof en maakt het leren aantrekkelijker.
Een terugkerend thema in de sessies was de rol van de relatie tussen leerlingen en docenten. Leerlingen benadrukten hoe belangrijk het is dat docenten niet alleen gefocust zijn op de inhoud, maar ook interesse tonen in de persoon achter de leerling. Kleine gebaren, zoals vragen hoe het met iemand gaat of het tonen van oprechte interesse in wat een leerling bezighoudt, kunnen een groot verschil maken. Dit zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving waarin leerlingen zich gehoord voelen en openstaan voor leren. Docenten die ook hun eigen passie voor het vak laten zien en daarbij humor en enthousiasme inzetten, worden als bijzonder inspirerend ervaren.
Oplossingen en suggesties
Tijdens de sessies droegen de leerlingen ook oplossingen aan om de motivatie te verhogen. Ze benadrukten het belang van interactie in de klas, zoals het inzetten van quizzen, groepsopdrachten en spelvormen. Daarnaast stelden zij voor om de relevantie van lesstof beter te communiceren door concrete praktijkvoorbeelden te gebruiken. Variatie in de lesopbouw werd gezien als een manier om de aandacht vast te houden, bijvoorbeeld door het afwisselen van luisteren, samenwerken en zelfstandig werken. Een andere veelgenoemde wens was om persoonlijke aandacht te krijgen, met meer ruimte voor één-op-één gesprekken of check-ins van docenten. Tot slot gaven leerlingen aan dat een introductieweek met gezamenlijke activiteiten kan bijdragen aan een betere groepsdynamiek, vooral aan het begin van het schooljaar.
Tien concrete aanbevelingen
De inzichten uit deze sessies zijn samengevat in tien concrete aanbevelingen om het onderwijs verder te verbeteren. Deze aanbevelingen richten zich op het bevorderen van interactie, het bieden van meer persoonlijke aandacht en het beter koppelen van lesstof aan de praktijk. De uitkomsten van de CVO Havo LeerlingTop worden gedeeld met de verschillende afdelingsleiders om zo het onderwijs voor onze havisten te verbeteren.
- Breng jouw passie voor het vak over.
- Varieer in werkvormen en zorg voor interactie.
- Geef duidelijke uitleg en tips over de stof.
- Geef feedback én feedforward op gemaakt (huis)werk.
- Leg uit hoe een leerling zich kan voorbereiden op de toets.
- Leg uit waarom dit vak belangrijk is, gebruik. praktijkvoorbeelden en sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen.
- Bouw vertrouwen op, Stap niet zomaar naar ouders
- Wees geduldig, geïnteresseerd en open. Informeer regelmatig hoe het met de leerling gaat.
- Zoek samen met de leerling naar oplossingen voor ongemotiveerd gedrag.
- Geef leerlingen keuzemogelijkheden en regie, betrek hen bij de keuzes die je maakt.