Column: In de geest van de lerende organisatie
Column Annemarie Neeleman
Duurzaamheid, arbeidstekorten, circulaire economie, kansen(on)gelijkheid, cancelcultuur, complottheorieën, genderfluïditeit, digitale ethiek, nieuwe energiebronnen en individualisering zijn zomaar wat recente maatschappelijke en technologische trends die ons dagelijks leven kleuren. De ene trend is een langer leven beschoren dan de andere, maar één eigenschap hebben ze gemeen: het dringende beroep dat ze doen op de responsiviteit van het onderwijs. Of we het nu leuk vinden of niet, een steeds veranderende samenleving stelt continu nieuwe eisen aan onze leerlingen. En daarmee aan ons. Dit vraagt om flexibiliteit, adaptiviteit en reflectief vermogen; bij uitstek kenmerken van een lerende organisatie.
Om maximaal te kunnen inspelen op zowel de behoeften van onze leerlingen als de kwaliteiten van onze medewerkers wil CVO zich ontwikkelen volgens de uitgangspunten van een lerende organisatie. Deze ambitie is uitgesproken tijdens de afgelopen CVO-jaaropening en gevisualiseerd in een animatie.
Samenwerken, teamleren, professionaliseren, kennisgedrevenheid en lerend leiderschap zijn centrale begrippen in een lerende organisatie. Binnen CVO zijn er al veel initiatieven die hierop aansluiten. Een aantal hiervan is opgehaald of geïnitieerd via het NPO GO!-programma, denk bijvoorbeeld aan het Goud van CVO, initiatieven binnen de CVO-scholen op het gebied van onderwijsvernieuwing waar de scholen zelf het meest trots op zijn en GO! Fund Me, waarmee je op een laagdrempelige manier financiering kunt aanvragen voor een vernieuwing en duurzame onderwijsontwikkeling. De CVO Academie zal CVO-breed steeds meer als vliegwiel fungeren voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers en organisatie. Zo start dit voorjaar onder andere het leertraject Lerend Leiderschap voor afdelingsleiders met de ambitie om door te groeien tot eindverantwoordelijk schoolleider.
CVO telt niet minder dan 37 scholen, met een flinke regionale spreiding en een specifieke maatschappelijke context. Het kan dan ook niet anders dan dat we met elkaar nog veel meer te delen hebben dan we nu in beeld hebben. In de geest van de lerende organisatie zou ik deze column daarom willen afsluiten met dezelfde prangende vraag als de animatie: ‘Denk er eens over na, wat heb jij te delen?’
Wil je meer weten of heb jij iets te delen? Neem contact op met Annemarie Neeleman, senior beleidsadviseur bij CVO, e-mail: a.neeleman@cvo.nl
