Elk jaar wordt er in samenwerking met een andere opdrachtgever een nieuw project ontwikkeld voor technasiumscholen in de Rotterdamse regio. Van CLEAR RIVERS en het Maritiem Museum Rotterdam kregen technasiumleerlingen dit jaar de opdracht om de plasticvanger door te ontwikkelen en nóg slimmer te maken.

Zeven technasia, met in totaal 420 leerlingen, – waaronder 90 leerlingen van Technasium Melanchthon Bergschenhoek – verdiepten zich in manieren om drijvend plastic uit het water te halen en ontwierpen hun eigen plasticvangers. Ze gingen met elkaar de strijd aan om de beste innovatie.

De finale

De opdrachtgever koos één winnend ontwerp op elk technasium. Wildcards werden uitgedeeld aan één team van Melanchthon Bergschenhoek en één team van een ander technasium. Negen teams stonden in de finale van deze challenge, die plaatsvond in het Innovation Dock op de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), nu een hotspot voor bedrijven, onderwijs en onderzoek. De leerlingen kregen eerst een rondleiding in de RDM-campus en Hogeschool Rotterdam gaf een presentatie over haar activiteiten op het gebied van de Plastic Soup.

10-Presentatie-finale_MEL-Bergschenhoek-breed.jpg#asset:1927

Na een korte pauze was het grote moment aangebroken: onder toeziend oog van de Rotterdamse wethouder van duurzaamheid Arno Bonte, Maritiem Museum-directeur Bert Boer en Ramon Knoester, oprichter en directeur van CLEAR RIVERS, presenteerden de leerlingen van Melanchthon Bergschenhoek hun idee en prototype bij het bassin van het aqualab. Beide Melanchthon-teams deden dit voortreffelijk.

Amy, Chayenne, Floris en Olivia bedachten als team een slimme plastic arm en bouwden hier ook het prototype van:

Britt, Eline en Rens ontwierpen samen een parachute-arm en maakten ook een prototype:

Het ontwerp van het team van het Christelijk Lyceum Delft, ‘de Zeekoe’, kwam als winnaar uit de bus. De winnende leerlingen mogen hun idee pitchen in de permanente tentoonstelling ‘Offshore Experience’ van het Maritiem Museum. Daar gaan ze de strijd aan met andere innovatieve maritieme plannen.

Reactie van wethouder Bonte
Wethouder Arno Bonte van duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie, zei over de wedstrijd: ‘Rotterdam bouwt aan een circulaire economie. Plasticvrije wateren zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hier hebben we iedereen bij nodig en we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Deze leerlingen zijn letterlijk de toekomst voor een schone, duurzame stad en een voorbeeld voor hun leeftijdgenoten. Daar kunnen zij trots op zijn, ik ben dankbaar voor hun werk!’

Bekijk ook het filmpje over Technasium Melanchthon Bergschenhoek in de finale: