Deze leerlingen van de vakgroep Consumptieve techniek gingen met een TukTuk naar de Markthal in Rotterdam om de harten van koffie-liefhebbende Rotterdammers te veroveren.

Om leerlingen goed voor te bereiden op een plek op de arbeidsmarkt, leren de leerlingen op Accent VSO op Zuid zoveel mogelijk in levensechte situaties. Door de vakgroep Consumptieve techniek worden er, naast het runnen van een leerling-restaurant voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden, onder andere ook caterings georganiseerd voor het seniorencomplex de Zonnetrap dat naast de school gelegen is. De vakgroep is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen voor de leerlingen om levensecht te kunnen leren.

Engels voorbeeld
Het levensecht leren-idee van de koffie TukTuk komt van VSO de Herenwaard, een BOOR-school die ook gelegen is op Zuid. Begin vorig jaar zagen de collega’s van deze school een filmpje uit Engeland voorbijkomen, over een project waarin daklozen een barista-opleiding krijgen en met een TukTuk Londen in gestuurd worden. Dat leek hen een fantastisch project voor de vso-doelgroep jongeren. Door met een TukTuk op pad te gaan worden zij zichtbaar in de maatschappij. Rond de koffie worden mensen verbonden, ontstaat er een gesprek en krijgt onze doelgroep vso-leerlingen een gezicht.

VSO Herenwaard zocht daarbij de samenwerking met andere Rotterdamse vso-scholen. De koffie-TukTuk mocht ingezet worden bij het levensecht leren op andere Rotterdamse scholen.

Opleiding
Daarnaast kregen docenten van deze scholen de mogelijkheid om een officieel erkende barista-opleiding te volgen en zo hun leerlingen de kans te geven het junior barista-certificaat te behalen.

De barista-opleiding wordt inmiddels al een jaar op Accent VSO op Zuid gegeven aan de leerlingen uit de vakgroep CT. De examens voor de barista-opleiding worden afgenomen door Specialty Coffee Association. Op 15 juni gaan de eerste vijf leerlingen op voor dit examen.

Praktijkervaring op school
De leerlingen brengen hun opgedane kennis en vaardigheden in praktijk op school. Personeelsleden en leerlingen kunnen tegen een kleine vergoeding een kop koffie bij hen kopen. De koffie is afkomstig van het bedrijf Lingsveld Quality Coffee. Dit produceert De Rotterdamse Koffie en verhuurt het barista-apparaat en het onderhoud ervan aan de school.

Leerlingen kunnen trots zijn
Yvonne Laging, directeur innovatie van Accent Praktijkonderwijs en Accent VSO, zegt: ‘Door deze opleiding kunnen de leerlingen een officieel erkend certificaat behalen en dankzij dit levensechte koffie-TukTuk-project kunnen ze werkervaring opdoen onder leiding van hun docent buiten de school. Daardoor groeit het gevoel van eigenwaarde van de leerlingen en kunnen ze trots zijn op wat ze geleerd hebben. Dat is de grote meerwaarde van dit mooie samenwerkingsproject met VSO Herenwaard.’

Leerzaam en leuk
En hoe reageerden de leerlingen na afloop van de eerste dag met de koffie-TukTuk? De docent die hen begeleidde laat weten: ‘De leerlingen hebben het geweldig gevonden. Het begon als een nieuwe spannende ervaring. Uiteindelijk vonden ze het erg leuk om te doen en ze geven aan dit vaker te willen doen! Leerlingen hebben veel kunnen oefenen in een echte leeromgeving – dat was heel leerzaam en vooral ook erg leuk.

‘s Avonds kwam er nog een leuke reactie van de ouders van een van de deelnemend leerlingen via de mail. Zij bedankten me voor de leerzame en leuke dag die hun zoon had beleefd samen met de andere leerlingen! Kortom voor herhaling vatbaar!’

Meer informatie: accent-vso.nl/scholen/op-zuid/