Een ode aan één van onze docentes Frans is het geworden. Ik heb zelf als leerling nog les van haar gehad, binnen de muren van het schoolgebouw aan de Mare, ooit Johannes Calvijn geheten en nu het Zuider Gymnasium.

Wat zie ik deze docente Frans daar tegenwoordig doen? Ze is bezig met de moeilijkheden van onze tijd. Van achterstanden repareren in een ‘bonusjaar’ tot het uitspreken van ‘un courant de conscience’, om zo het onderwijs vol veranderende veiligheidsvoorschriften, een nationaal programma en daarnaast het ouderwetse, pluriforme verheffingsdoel van een school samen te vatten. Ze symboliseert de docentikoze stilte van het lawaai dat crisis heet; uit de orde ontstaat de chaos en er is duisternis in het licht. Maar zoals altijd zal ze doorgaan en dus bespreekt ze gewoon de passé composé als een leerling erom vraagt. Ik zie haar staan vanuit de gang en voel me alsof ik nog bij haar in de klas zit. Ze heeft me net gevraagd: ‘Tu t’appelles comment?’ Waar is die tijd toch gebleven dat ik mijn eigen naam van spanning was vergeten?

Na afloop van haar kennismakingsgesprekjes ruimt ze op. Bord schoon, tafels ontsmet, spullen mee, mondkapje op en snel naar de volgende groep. Laptop onder de arm, sneltest in de tas. De lesmethode Grandes Lignes in het hoofd of toch de kwetsbaarheid van de mensen om haar heen? Ik zie het niet, vanbuiten, maar stel het me voor, vanbinnen, dat er veel in haar omgaat in deze gekke tijden.

Moet ik vragen hoe ze het maakt? Of heeft ze daar geen tijd voor in alle drukte? Ze draait zich om, daar sta ik immers maar te staan en ze groet me met: ‘Ça va?’ ‘Oui, ça va’, nu ik zoals op de dag van toen van haar heb geleerd hoe eenvoudig het is gewoon aan iemand te vragen of en hoe het gaat, crisis of niet, duisternis of licht: ‘Ça va.’

Chris van den Berg is conrector bovenbouw en leraar Duits van het Zuider Gymnasium en de Zuider gymnasiumbasisschool. Daarnaast is hij jurylid Excellente Scholen bij de Inspectie van het Onderwijs Chris maakt verder deel uit van de stadsjury van CityLab010 van de gemeente Rotterdam.