In het najaar van 2021 is er een afhaalpunt van de organisatie Rechtstreex geopend, waar buurtbewoners boodschappen kunnen afhalen die afkomstig zijn van lokale boerderijen en ondernemers. Leerlingen zorgen voor de uitgifte van de producten.

Leerjaarcoördinator Hans de Koning is initiatiefnemer van dit project. ‘Zelf haalde ik al enkele maanden mijn boodschappen bij Rechtstreex’, vertelt hij. ‘Het leek mij een kans om een afhaalpunt op school te openen. Leerlingen krijgen hierdoor de mogelijkheid om iets “echts” te doen. Ook leren ze meer over duurzaamheid en voeding. Daarnaast slaat ons afhaalpunt een brug tussen onze school en de wijk. Wijkbewoners leren hierdoor de leerlingen en de school beter kennen.’

Op donderdagochtend zetten leerlingen uit leerjaar 3 de bestellingen klaar. Ze zorgen er ’s middags voor dat elke klant de juiste boodschappen meekrijgt en ze bellen mensen die niet zijn gekomen om hun producten af te halen. ‘Laatst was een klant zijn bestelling vergeten. Toen een leerling de klant opbelde, bleek hij Engels te spreken. Dit was een mooie gelegenheid om een telefoongesprek in het Engels te oefenen’, vertelt Hans.

Voor de toekomst ziet hij nog veel kansen. ‘Het lijkt mij tof om met leerlingen de boerderijen te bezoeken waar het voedsel vandaan komt, zodat zij het proces van productie tot verkoop meekrijgen. Daarnaast zouden ze, bijvoorbeeld tijdens Nederlands, de nieuwsbrief kunnen schrijven. Hoe realistischer de opdracht, hoe leuker het is voor de leerling.’

Smaakt dit bericht naar meer? Bestel dan boodschappen via melanchthon.nl/wilgenplaslaan/rechtstreex-afhaalpunt/

Foto: Leerjaarcoördinator en wijkchef Hans de Koning samen met tweedejaars leerlingen Ceyda en Jenelva in actie voor Rechtstreex.