De uitreiking van de Nationale Onderwijsprijs is een tweejaarlijks evenement, opgezet om de positieve en creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. De Nationale Onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) en werkt samen met het ministerie van OCW, de provincies, AOb, Cito, VO-raad enzovoort.

Provinciewinnaar
De uitreiking van de landelijke prijs op woensdag 27 maart werd voorafgegaan door provinciale rondes waaraan 200 scholen meededen. Daarbij behaalde PENTA Hoogvliet de eerste prijs van de provincie Zuid-Holland. Alle provinciewinnaars namen het in de finale tegen elkaar op en de landelijke jury heeft PENTA Hoogvliet als nationale winnaar aangewezen.

Unieke leerweg
PENTA Hoogvliet constateerde dat veel mavoleerlingen die naar een ‘een gewone‘ havo doorstromen in havo-4 vastlopen, terwijl ze wel het niveau aankunnen. Daarom ontwikkelde de school vijf jaar geleden in samenwerking met VAVO Rijnmond speciaal voor deze groep leerlingen een unieke leerweg. Leerlingen die hun mavodiploma op de PENTA Business School hebben gehaald, maar ook mavoleerlingen uit de regio die zich aangesproken voelen door het concept van de havo-TOP, kunnen eraan meedoen.

Per jaar een paar examenvakken
In klas 4 van de havo-TOP Hoogvliet focussen de leerlingen op drie eindexamenvakken die ze eind van datzelfde schooljaar meteen afsluiten met een schoolexamen. Na het eindexamen ronden ze het profielwerkstuk en maatschappijleer af met onder andere excursies naar de rechtbank en de Tweede Kamer. Om praktijkervaring op te doen gaan de leerlingen gedurende een half jaar een dag in de week op stage.

In klas 5 worden er vier andere eindexamenvakken aangeboden en geëxamineerd, waarna de leerlingen hun havodiploma in ontvangst kunnen nemen.

Spectaculaire resultaten
De jury schreef in zijn rapport onder andere: ‘Het idee sluit naadloos aan bij de missie van de school. Men wil iedereen een goede kans bieden en een goede start geven in de maatschappij. De school biedt de leerlingen een bijzondere mogelijkheid om het beste uit zichzelf te halen. De examenresultaten tot nu toe zijn spectaculair te noemen.’

PENTA Hoogvliet is enorm trots met het winnen van de ‘Oscar van het Onderwijs’. Het beeld van de bronzen olifant die door een hoepel springt krijgt een mooi plekje in de school en voor het geldbedrag – € 7.000 – wordt een goede bestemming gezocht.

Meer informatie: http://hv.penta.nl/