CVO Nieuws - maart 2018

om als eerste de nieuwsbrief te ontvangen.
Je kunt je na het ontvangen van de nieuwsbrief uiteraard ook weer afmelden.

Reorganisatie voortgezet onderwijs op Zuid
De besturen van CVO, BOOR en LMC-VO hebben, samen met de gemeente Rotterdam, besloten het onderwijs op hun scholen voor voortgezet onderwijs op Zuid anders te organiseren. De leerlingen zullen hierdoor te maken krijgen met betere spreiding, meer keuzemogelijkheden, betere aansluiting, betere doorstroming. Dit heeft gevolgen voor de CVO-scholen van Calvijn en PENTA college CSG.
Accent Hoogvliet en Zuider Gymnasium ontwikkelscholen voor Curriculum.nu
Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet en het Zuider Gymnasium zijn geselecteerd als ontwikkelscholen van CVO in het project Curriculum.nu. Donderdag 8 maart vond in Amersfoort de startbijeenkomst plaats met minister Arie Slob.
Cursus Stoere Stemmer op Accent Avondschool
In een cursus van vijf lessen leert een groep Rotterdamse inwoners met een verstandelijke beperking hoe stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in z’n werk gaat. Op 13 en 15 maart namen de cursisten hun Stoere Stemmer-diploma in ontvangst. Accent Avondschool werkte mee aan de ontwikkeling van deze cursus, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
Accent Hoogvliet op weg naar predicaat Gezonde School
Het Nationaal Voedingscentrum heeft de Gouden Schoolkantine Schaal 2018 opnieuw toegekend aan Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet. Het behalen van de prijs past in het voedingsbeleid van Accent Hoogvliet en is onderdeel van het proces om het certificaat Gezonde school te verdienen. Daar is een werkgroep al enkele maanden druk mee bezig.
Keuzevak Cloud Engineering op PENTA De Oude Maas
PENTA college CSG De Oude Maas ontwikkelt samen met andere vmbo-scholen, het Techniekcollege Rotterdam en diverse bedrijven een keuzevak Cloud Engineering binnen het nieuwe beroepsprofiel Media, Vormgeving en ICT (MVI). Het resultaat moet zijn: een doorgaande leerlijn vmbo-mbo die ICT-bedrijven in de Rotterdamse regio aan professionals helpt op het terrein van de cloud, big data en cyber security.
Nieuwe Verus-voorzitter Loes Ypma op werkbezoek bij Comenius
Loes Ypma, de nieuwe voorzitter van Verus, heeft op 25 januari een bezoek gebracht aan het Comenius College. Ze deed dit in het kader van haar kennismaking met het werkveld, de protestantse en katholieke scholen die zijn aangesloten bij de vereniging Verus.
Uitwisseling over tto op Comenius Lyceum Capelle
Voor de derde keer vond er een zogeheten TTO Awareness Day plaats binnen CVO. Dit is een uitwisselingsmiddag waarop tweetalig-onderwijs-collega’s van het Comenius Lyceum, Calvijn en Farelcollege ervaringen en ideeën uitwisselen. Dat gebeurde op 22 januari op het Comenius Lyceum in Capelle.
Comenius College presenteert schoolplan ook als infographic en filmpje
Het nieuwe schoolplan van het Comenius College is niet alleen te lezen in een document van 33 pagina’s, maar ook te bekijken als filmpje van 3 minuten en infographic op A3-formaat. Zo is het schoolplan toegankelijk gemaakt voor leerlingen, ouders, medewerkers en relaties.
Empowermenttraining voor mavo- en vmbo-leerlingen Farelcollege
Het Farelcollege biedt de leerlingen van de mavo en het vmbo een empowermenttraining aan die wordt gegeven door trainers van UrbanSkills4U (US4U). Het doel van deze training: leerlingen meer gevoel van eigenwaarde (self esteem) en zelfwerkzaamheid (self efficacy) bieden. In februari vond de tweede training van dit schooljaar plaats.
Nieuwbouw Melanchthon in Kralingen begin juni gereed
De contouren van het nieuwe gebouw van Melanchthon Kralingen op het Vredenoordplein zijn al enige tijd zichtbaar. Op donderdag 18 januari onthulden adjunct-directeur Dennis Maharban en algemeen directeur Nico van den Eijkel er het logo van de school en het kunstwerk ‘Groei’.
PENTA Scala Rietvelden start met flexrooster
Zelf kiezen wanneer je flexuren volgt, je huiswerk op school maken, minder lessen per dag en meer individuele begeleiding. Dat is de aanpak in het nieuwe schooljaar 2018-2019 op Scala Rietvelden in Spijkenisse.
Muziekavond PENTA Scala Molenwatering met Big Band
PENTA Scala Molenwatering in Spijkenisse hield een muziekproject met leerlingen en een Big Band. Woensdagavond 14 maart werd het project afgerond met een uitvoering in de aula van de school. Na afloop vond een Meet & Greet plaats met leerlingen en muzikanten.
Grootse reünie om vijftigjarig bestaan PENTA De Oude Maas te vieren
PENTA college CSG De Oude Maas bestaat dit jaar vijftig jaar. De school viert dit met leerlingen en personeel. Voor oud-leerlingen en oud-medewerkers is er een grootse reünie gepland op vrijdag 12 oktober. Zegt het voort!
Column Ton Roelofs: Wat is jouw ontwikkelingsvraag?
Een succesvolle leraar van onze school vroeg onlangs om een nieuwe uitdaging. Die vraag leidde tot een gesprek over de professionele ontwikkeling van deze leraar.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvo.nl/nieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe/Anna Smit, Janetta Ninkeula, Monica van der Spek, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt maandag 28 mei 2018.