CVO Nieuws - juni 2017

om als eerste de nieuwsbrief te ontvangen.
Je kunt je na het ontvangen van de nieuwsbrief uiteraard ook weer afmelden.

Onderwijswethouder Hugo de Jonge bezoekt Calvijn Business School
Hugo de Jonge, de Rotterdamse wethouder van Onderwijs, bracht op vrijdag 19 mei een werkbezoek aan de Calvijn Business School. Na een korte kennismaking met de directie woonde de wethouder een les bij van een havo-2-klas waar het onderwijs van de Business School in de praktijk werd getoond.
Junior Lyceum Comenius College geopend door wethouder Van Cappelle
Met een grote schaar knipten de Capelse onderwijswethouder Josien van Cappelle en rector Joany Krijt samen op maandagmiddag 8 mei het lint door voor de ingang van het nieuwe Junior Lyceum van het Comenius College. Daarmee openden ze officieel de nieuwe ‘landingsplek’ voor ongeveer 250 brugklasleerlingen.
PENTA Hoogvliet krijgt predicaat ‘goed’ van Onderwijsinspectie
Aan het einde van dit schooljaar gaat Klaas Alkema, directeur van PENTA-vestiging Hoogvliet, met vervroegd pensioen. Dinsdag 16 juni deelde de Onderwijsinspectie hem mee dat zijn school de kwalificatie ‘goed’ krijgt. PENTA Hoogvliet is daarmee een van de eerste scholen in Nederland met deze status, waarbij gebruik is gemaakt van het nieuwe inspectiekader. Klaas’ reactie: ‘Een mooier afscheidscadeau had ik mij niet kunnen wensen.’
Melanchthon Wilgenplaslaan kiest voor deel centraal examen in leerjaar 3
De vernieuwing in het vmbo maakt het mogelijk dat leerlingen al in leerjaar 3 centraal examen afleggen in een deel van de vakken. Vmbo-vestiging Melanchthon Wilgenplaslaan heeft hiervoor gekozen na uitgebreid in- en extern onderzoek. Stefan de Winter, lid van het vestigingsmanagementteam, legt uit waarom.
Praktijkonderwijs Accent eerste in Nederland met keurmerk Meldcode
De vier locaties van Accent Praktijkonderwijs in Hoogvliet, Rotterdam-Centrum, Rotterdam-Delfshaven en Capelle aan den IJssel hebben onlangs het keurmerk Meldcode behaald. Dit houdt in dat er op iedere locatie een getrainde aandachtsfunctionaris aanwezig is. Ook zijn de aandachtsfunctionarissen lid geworden van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK).
Tto-leerlinge Comenius wint de Junior Speaking Contest 2017
Comeniusleerlinge Gina van der Meijden uit leerjaar 2 van het tweetalig vwo (tto) heeft op 11 april de Junior Speaking Contest 2017 van Nuffic gewonnen. Ze speechte vier minuten over het thema ‘What broadens your horizon?’ onder de titel ‘Being a Chameleon in this World’, en beantwoordde daarna succesvol een aantal vragen van de jury.
Vijfdeklassers Marnix sluiten Erasmus University College Junior met succes af
Voor het eerst ontving een groep van dertig leerlingen uit gymnasium- en vwo-5 van verschillende Rotterdamse vo-scholen in april een certificaat van het Erasmus University College Junior (EUCjr). Het certificaat geeft voorrang bij de selectie voor het Erasmus University College.
Waarom Comenius Krimpen nu Young & Strong is
Stel je eens voor: je werkt bij CVO op een kleine locatie met een constante instroom. In twee jaar tijd halveert de instroom. Wat doe je dan?
Talent van PENTA Scala gedijt in theater De Stoep in Spijkenisse
In een nagenoeg uitverkocht theater De Stoep in Spijkenisse presenteerden leerlingen en docenten van PENTA college CSG Scala Molenwatering en Rietvelden zich op donderdagavond 16 maart tijdens ‘Scala on Stage’. Het kwalitatief hoogstaande en avondvullende theaterprogramma bood de luisteraars een afwisselend muzikaal ‘buffet’ met diverse disciplines en muziekstijlen.
Basisschoolleerlingen gebruiken 3D-printer Melanchthon Kralingen
Een stel bijdehante groep-8-leerlingen van basisschool Van Brienenoordschool op IJsselmonde wilde graag gebruikmaken van een 3D-printer. Het viertal trok de stoute schoenen aan en benaderde hiervoor Melanchthon Kralingen, die in het bezit is van zo’n printer.
Nieuwe ingang Farel Business School bijna klaar
Op dinsdag 27 juni wordt de nieuwe ingang van het Farel Business School-gebouw feestelijk geopend. Al een aantal maanden is de uitbreiding met deze ingang in volle gang. Zodra het nieuwe schooljaar begint, kunnen de leerlingen er gebruik van maken.
Al een lerarenbeurs aangevraagd?
De gemeente Rotterdam geeft onderwijstalent de ruimte met de Rotterdamse Lerarenbeurs. De stad erkent daarmee dat leraren en pedagogisch medewerkers het verschil maken. Met succes, want dankzij Rotterdamse leraren halen leerlingen betere onderwijsresultaten en hogere diploma's. Bovendien vallen ze minder vaak uit. Vraag snel zo’n beurs aan.
Column Arjan Moree: ‘Formatief toetsen of liever … responsive teaching’
De les start met uitleg over nieuwe leerstof. Daarna maken de leerlingen opdrachten om deze stof te verwerken. Alle leerlingen zijn aan de slag. We sluiten de les af met het bespreken ervan. Sommigen steken dan fanatiek hun vinger op om het juiste antwoord te geven. Tevreden sluit de docent de les af; de leerlingen hebben hard gewerkt en hebben begrepen waar het over ging. Maar is dit wel zo?
Uitnodiging CVO-Jaaropening ’17-‘18
Op donderdag 21 september (de derde donderdag van september) vindt de CVO Jaaropening plaats. Dit jaar met onder meer trendwatcher Adjiedj Bakas en Theo Douma, voorzitter van de Coördinatiegroep Onderwijs2032* en bestuurder van de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2). Onderwerp: de toekomst van het voortgezet onderwijs.
Rekenbeleid en rekenonderwijs verbeteren
Op 13 april gingen vmbo- en mbo-scholen in Rotterdam aan de hand van een spiksplinternieuwe quickscan met elkaar in gesprek over de doorlopende leerlijn voor zwakke rekenaars. De 20 deelnemers waren erg enthousiast over dit instrument omdat het per school inzicht geeft in welke verbeteringen er nog mogelijk zijn in het rekenbeleid van de school.
Cultuurworkshops slaan aan bij Rotterdamse CVO-leerlingen
Leerlingen van zes Rotterdamse CVO-scholen maakten in de maand maart - uitgeroepen tot Cultuurmaand - kennis met kunst. Filmpjes van KCR laten hun prestaties zien op het gebied van theater, muziek, dans en beeldend.
Benoeming nieuwe algemeen directeur Farelcollege en kwartiermaker Shared Service Organisatie (SSO)
CVO heeft op twee belangrijke posities binnen de organisatie nieuwe collega’s kunnen benoemen. Stytia de Leeuw, de huidige algemeen directeur van het Marnix Gymnasium, is benoemd tot algemeen directeur van het Farelcollege. Marco Heemskerk, nu nog de directeur bedrijfsvoering van CSG Calvijn, is benoemd tot kwartiermaker Shared Service Organisatie (SSO).

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvo.nl/nieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Janetta Ninkeula, Monica van der Spek, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt half oktober 2017.